ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: βιβλιοπωλείο ΛΟΓΧΗ, Απόλλωνος 3-5,
4ος όρ. Σύνταγμα Αθήνα - τηλ. 210 3611590 -
 
 • αναζήτηση με συγγραφέα
   
 • αναζήτηση κατά τιμή
 • αναζήτηση
 • Mailing List
  Γραφτείτε στην mailing list για να ενημερώνεστε πρώτοι με τις νέες κυκλοφορίες ...

  E-MAIL :
  Logxi On Line »
  Από την ΕΟΚΑ στην ΕΟΚΑ Β'

  Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο νέο βιβλίο του Σπύρου Παπαγεωργίου

  Έχουν και οι ήρωες της ΕΟΚΑ δικαίωμα στον χώρο και στον χρόνο μας. Στην διαδρομή μισού σχεδόν αιώνα, παρέμειναν ζωντανοί στην μνήμη εκείνων που εξακολουθούν - σε πείσμα των ποικιλόχρωμων αρνησιπάτριδων – να συγκινούνται από το μεγαλείον της Κυπριακής Εποποιίας. Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, βετεράνος δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής, είναι συγχρόνως και ο ιστορικός του Κυπριακού Αγώνος. Έχει γράψει τόμους για την μαρτυρική πορεία της Μεγαλονήσου, και τα ντοκουμέντα που έφερε στην δημοσιότητα, αλλά γενικά τα βιβλία του, αποτελούν σημεία αναφοράς, σε όλους όσους ασχολούνται με το ζήτημα του “Κυπριακού”, από τα προπολεμικά χρόνια, μέχρι σήμερα.  Αγωνιστής ο ίδιος από τα μαθητικά θρανία, έζησε μέσα στην φωτιά του μυστικού πολέμου και των μαχών, με το όπλο στο χέρι. Η πένα και το πολυβόλο αποτελούσαν “εργαλεία” των εθνικών του αγώνων..

  Μετά από τον όγκο ανεκτίμητου συγγραφικού έργου που έχει προσφέρει ήδη στο αναγνωστικό κοινό, έρχεται τώρα να μας προσφέρει την πιο πρόσφατη εργασία του, που αφορά την πορεία από την ΕΟΚΑ στην ΕΟΚΑ Β΄, όπως την έζησε ο ίδιος μέσα από τις γραμμές της. Είναι συγχρόνως Ιστορική μελέτη, αλλά και αυτοβιογραφικές αναμνήσεις, αφού ο Παπαγεωργίου, ήταν όχι μόνον εκ των πρωταγωνιστών των δύο οργανώσεων, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, κέρδισε την αγάπη και την εμπιστοσύνη του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα και έγινε ο “εξ' απορρήτων” συνεργάτης και βιογράφος του.  Δεν είναι τυχαίον, ότι στον προικισμένο αυτόν δημοσιογράφο, εμπιστεύθηκε ο Γρίβας και το χαμένο αρχείο της “Χ”, της θρυλικής οργανώσεως της Κατοχής, που κατέστη το φόβητρον των κατακτητών, αλλά και των Κομμουνιστών.   

  Ιστορία με λόγια απλά
  Το καινούργιο λοιπόν βιβλίο του Σπ. Παπαγεωργίου έχει τίτλον: «Από την ΕΟΚΑ στην ΕΟΚΑ Β΄ - Αναμνήσεις και αποτιμήσεις»*. Ο πρώτος τόμος που κυκλοφόρησε προσφάτως, αφορά τα δύσκολα, αλλά και ηρωικά χρόνια της πρώτης ΕΟΚΑ, επί Αγγλοκρατίας. Είναι γραμμένο με τρόπο ζωντανό, γλαφυρό, και μεταφέρει τον αναγνώστη στην κρίσιμη περίοδο από το 1955 μέχρι την Επταετία. Στον πρόλογό του, ο Σπύρος Παπαγεωργίου, σημειώνει: “Γράφεται αυτό το βιβλίο, με σκοπό να δώσει πληροφορίες και στοιχεία για την ταραγμένη και καθοριστική για την ιστορική μοίρα της Κύπρου περίοδο. Γράφεται σε μία προσπάθεια, να απαντηθούν οι απορίες και οι προβληματισμοί της Ενωτικής παρατάξεως, για το πώς συνέβη να εμπλακεί στα γεγονότα της περιόδου. Υπήρξε αυτή η παράταξη θύτης ή θύμα; Υπήρξε αγέλη πρακτόρων και δολοφόνων ή στρατός λευτεριάς; Ποιο κίνητρο και ποια ιδανικά συνεπήραν και στράτευσαν τα 20.000 μέλη της ΕΟΚΑ Β΄; Διότι, βεβαίως, ο συγγραφέας του παρόντος δεν δέχεται τον εμπαθή και αβασάνιστον ισχυρισμόν, ότι τα μέλη αυτά “υπήρξαν συνειδητοί προδότες και διχοτόμοι της Πατρίδος”. Και επίσης, θεωρεί ως πονηρόν το διαχωρισμό αυτών των ανθρώπων σε “αμετανόητους” και “παρασυρόμενους”. Διότι όλοι είναι μετανοημένοι! Και, ακόμη και σήμερα, η ψυχή τους θρηνεί επάνω από τα ερείπια και τους τάφους της Κύπρου! Και, επίσης, πάνω από τις τέφρες των προδομένων ιδανικών τους και ειδικώς της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα..”.

  Και ο Παπαγεωργίου πληροφορεί, ότι: “Στο ανά χείρας βιβλίο, υπάρχουν και προσωπικές μαρτυρίες του συγγραφέα. Παρατίθενται, επειδή έχουν ουσιώδη σχέση με τα ιστορούμενα, και όχι για κανένα άλλο λόγο. Ζητώ την κατανόηση των αναγνωστών...”. Με φλόγα και συγκίνηση περιγράφει ο Κύπριος δημοσιογράφος και αγωνιστής βήμα – βήμα, τον Κυπριακό Γολγοθά, από τις προετοιμασίες της Ένοπλης εξέγερσης μέχρι τους διπλωματικούς δαιδάλους των παρασκηνίων των μετέπειτα χρόνων. Είναι σαν να παρακολουθείς κινηματογραφική ταινία, και ζεις την ατμόσφαιρα του έπους. Είναι συγχρόνως βιβλίο αποκαλυπτικό, διότι μέσα στις σελίδες του καταγράφονται πολλά εξ' εκείνων που πολλοί αποσιώπησαν ή διαστρέβλωσαν σκοπίμως. Είναι η αληθινή και αδιάψευστη Ιστορία, με ντοκουμέντα αδιάσειστα. Αυτά τα ντοκουμέντα, που συγκέντρωσε ο Παπαγεωργίου, με κόπο, ιδρώτα και αίμα, αποτελούν το ακαταμάχητο οπλοστάσιό του, που ανάγκασε τους ανθέλληνες να βουβαθούν. Γι' αυτό, ενώ πολλοί τον πολέμησαν – ακόμη και τον συκοφάντησαν – ουδείς ετόλμησε να τον αγνοήσει ή να τον αμφισβητήσει.  Το μεγαλείο της ΕΟΚΑ ζωντανεύει μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Πορεία γεμάτη, αγκάθια, αίμα, τάφους αλλά και ηρωισμούς που σε κάνουν υπερήφανο για το ότι είσαι Έλληνας. Η Κυπριακή εποποιία, στέκεται δίπλα στο Εικοσίενα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στην δόξα του '40, στον επικό αγώνα στο Βίτσι και στον Γράμμο. Και μέσα από τους καπνούς της μάχης, αναδύεται η μορφή του μεγαλόπνοου αρχηγού, του μεγάλου Διγενή. Η συγγραφική προσφορά του Σπ. Παπαγεωργίου, είναι εθνικής σημασίας. Τα βιβλία που έγραψε αποτελούν τολμηρές και λίαν επικίνδυνες παρεμβάσεις στην Ιστορία. Εάν δεν έδινε τα ντοκουμέντα που έδωσε, πολλές φορές όλως άγνωστα, πτυχές της σύγχρονης Ιστορίας μας, θα έμεναν αθέατες. Και δεν έγραφε “για να ζήσει”. Έγραφε με πάθος για να προλάβει. Δεν επεδοτείτο από κανένα, δεν προσδοκούσε καμία βράβευση. Δεν είχε την παραμικρή εμπορική σχέση με τα βιβλία του. Συχνά έγινε στόχος, διότι έγραφε την αλήθεια. Θα μπορούσε μάλιστα, μετά το 1974, να ζήσει ήσυχος, απείραχτος και σχεδόν ευτυχής στην Ελλάδα, αν μπορούσε να λησμονήσει ότι είναι Έλλην Κύπριος. Αλλά αυτό, ήταν αδύνατο. Τα κείμενά του “όζουν λυχνίας”, διότι κυρίως εγράφοντο νύχτα... Διασταυρώθηκε με την Ιστορία, ο μαχητής δημοσιογράφος, είτε ως συμμέτοχος των γεγονότων, είτε ως θύμα. Η ζωή του τέμνεται τραγικά, από μεγάλα καθοριστικά γεγονότα. Στο τέλος, ο τροχός της Ιστορίας τον πήρε από κάτω. Έζησε σε απομόνωση, γράφοντας πάντα την αλήθεια. Τώρα, με κλονισμένη υγεία ο Παπαγεωργίου, ετοιμάζει τον δεύτερο τόμο, που αφορά την πραγματική ιστορία της ΕΟΚΑ Β΄, την οποία άπαντες αγνοούν. Και πάλι θα συγκλονίσει τους πιστούς και θα ταράξει τους εχθρούς. Απομονωμένος στο απόκοσμο και ασφυκτικό “κελί” του – στο γραφείο του στην Ραφήνα, αναδεύει την τέφρα των ονείρων και των αγώνων. Περιμένουμε το νέο βιβλίο, διότι η ΕΟΚΑ είτε η Α΄ είτε η Β΄ προσφέρεται για ανυπόκριτη συγκίνηση.

  παραγγείλτε το βιβλίο εδώ
  η παρουσίαση του βιβλίου υπογράφεται απο τον δημοσιογράφο Γεώργιο Α. Λεονταρίτη
  και δημοσιιεύθηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος

   


  Παλαιότερα άρθρα
  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (06) της Ανάκτησης
  Νέα κυκλοφορία: Ο λόγος του Φον Ρίμπεντροπ της 26ης Νοεμβρίου 1941
  Καλή Ανάσταση με Πίστη και Γνώση
  20 Μαρτίου 1947, δολοφονείται από Συμμορίτες ο Πάνος Κατσαρέας ιδρυτής των Ε.Α.Ο.Κ.
  Τα αγαπημένα σου βιβλία με ένα «κλικ» στο σπίτι σου!

  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 επόμενη